Najświeższe wpisy

Świdośliwa – amelanchier

swidosliwa jajowata zastosowanieŚwidośliwa, zwana potocznie amelanchierem lub — błędnie — borówką kanadyjską, to roślina z rodziny różowatych (Rosaceae), która interesować nas będzie ze względu na jadalne owoce i niewielkie właściwości lecznicze. W warunkach naszego klimatu uprawiać można świdośliwę jajowatą (Amelanchier ovalis) i świdośliwę kanadyjską (Amelanchier canadensis). Pierwszy gatunek wywodzi się z Europy, Azji Mniejszej i północnej Afryki, drugi z Nowego Świata, z Ameryki Północnej, zaś obydwa są podobne do siebie.

Świdośliwa jajowata to krzew, rzadziej niewielkie drzewko dorastające do 2-3 m wysokości. Liście ma jajowate, zaostrzone, 0 barwie z wierzchu ciemna- zaś w spodzie jasnozielonej, brzegach ząbkowanych. Młode liście (od spodu) i pędy pokrywa białawy kutner. Niezbyt duże, białe kwiaty skupione są na wierzchołkach pędów. Wiążą się z nich niewielkie, czarne lub fioletowoczarne smaczne owoce, dające się spożywać na surowo, jak i przerabiać na rozmaite przetwory.

W owocach świdośliwy znajduje się sporo biologicznie aktywnych substancji: prowitamina A, witaminy C i B, cukry, kwas jabłkowy, kumaryny, miedź i kobalt. Kwiaty świdośliwy kanadyjskiej mają pewne zastosowanie (w postaci nalewki bądź naparu, przygotowanych na ich bazie) jako lek nasercowy, który reguluje pracę tak ważnego dla życia organu. Poza tym mogą być stosowane pomocniczo w chorobie nadciśnieniowej.

Nalewkę przygotowuje się z 1 (wagowej) części świeżych kwiatów i 3 części 40° wódki czystej. Kwiaty z alkoholem meceruje się w szczelnie zamkniętym słoiku (ustawionym w ciemnym i ciepłym miejscu) przez 2 tygodnie, potem przecedza i używa 3 razy dziennie po 15 kropli na wodę lub cukier.

Kurację ową winno się jednak przeprowadzać za zgodą lekarza.