Najświeższe wpisy

Rzepik pospolity

Rzepik pospolity (Agrimonia eupatorio) to pospolita bylina krajowa z rodziny różowatych (Rosaceae). Spotkać ją można na przydrożach, łagodnych skłonach trawiastych wzgórz, łąkach i pastwiskach.

Tworzy pędy proste, wzniesione, rozgałęziające się. Liście ma siedzące nieparzystopierzaste. Wierzchołki pędów wieńczą dość okazałe kłosowate kwiatostany złożone z drobnych żółtych kwiatuszków o słabej, lecz bardzo przyjemnej woni. Po przekwitnięciu wiążą się z nich owoce typu niełupki.

Surowiec zielarski stanowi ziele, w którym występują m.in.: garbniki, gorycze, olejek eteryczny, flawonoidy i kwas salicylowy.

Napar z ziela (1 łyżeczkę do herbaty rozdrobnionego suszu zalać 1 szklanką wrzącej wody i parzyć pod przykryciem przez 15-20 minut, następnie przecedzić i w razie potrzeby pić 2-3 razy dziennie po 1 /2 szklanki) to dość skuteczny środek korzystnie wpływający na procesy trawienia, pobudzający wydzielanie soków żołądkowych i pomocny w kamicy nerkowej.

Odwar z kłączy omawianej rośliny był stosowany przez medycynę ludową do leczenia gośćca i gruźlicy płuc, z miernym jednak skutkiem.