Najświeższe wpisy

Łoboda ogrodowa

Łoboda ogrodowa (Atriplex hortensis) należąca do rodziny komosowatych (Chenopodiaceae), to osiągająca powyżej 1 m wysokości roślina roczna o liściach podługowatotrójkątnych, kwiatach drobnych, zebranych w miotlastą wiechę u szczytów pędów. Owocem jest miniaturowy orzeszek.

Jej ojczyzną jest Azja Mniejsza i kraje Europy Południowej. W Polsce niegdyś uprawiana, obecnie zdziczała. Mimo, iż jest rośliną pochodzącą ze strefy klimatu pośredniego między subtropikiem, a umiarkowanym, doskonale się u nas zaaklimatyzowała.

Surowiec stanowią młode liście. Występują w nich takie m.in. substancje jak : flawonoidy (kampferol, kwercetyna) i sole mineralne.

Młode liście łobody można spożywać po ugotowaniu. Posiadają one nie tylko znaczenie dietetyczne, ale również i lecznicze, bowiem ułatwiają przyswajanie składników odżywczych z pokarmu oraz korzystnie wpływają na proces trawienia i przemiany materii.

Na koniec uwaga! Po spożyciu większej ilości łobody, późniejsze przebywanie na słońcu może doprowadzić do ciężkiego uczulenia objawiającego się obrzękami.