Najświeższe wpisy

Kalina koralowa

Kalina koralowaKalina koralowa zwana także pospolitą (Viburnum opulus) to krzew osiągający do 5 m wysokości, należący do rodziny przewiertniowatych (Caprifoliaceae). Jego ojczyzną jest Europa i środkowa Syberia. Oprócz tego istnieją również i inne gatunki, ale nie będą nas one interesować.

Kora na młodych gałązkach kaliny jest gładka, barwy popielatej, na starszych zaś oraz pniu brunatnieje i pęka. Liście, które wyrastają w pędach, są długoogonkowe, z wierzchu jasnozielone i gładkie, pod spodem zaś o wiele jaśniejsze, z kształtu 3-5-klapowe, zatokowo ząbkowane. Kwiaty zebrane są w okazałe baldachowate kwiatostany wyrastające u szczytów gałązek. Po-przekwitnięciu zawiązują się owoce — kuliste pestkowce kształtu jagody. Gdy w październiku dojrzeją, przybierają cudowną jaskrawoczerwoną barwę.

Kalina ma znaczenie użytkowe i jako roślina lecznicza i ze względu na jadalne owoce (są niezbyt smaczne, a wartość spożywczą mąją dopiero po przemarznięciu). Można wtedy sporządzać z nich rozmaite przetwory: soki, kompoty i galaretki. Dają się też kandyzować, zatem nadają się na dodatki do deserów i ciast. Ze świeżego soku wyciśniętego z owoców kaliny można także przygotowywać ocet winny.

Surowiec zielarski stanowią owoce, kora, kwiaty i korzenie kaliny. Występują w nich m.in.: prowitamina A, witamina C (duża ilość), P, kwasy organiczne, nieco cukrów, garbniki i bardzo dużo pektyn.

Owoce kaliny poprawiają czynność serca, działają uspokajająco i obniżają ciśnienie krwi. W przypadku takich dolegliwości wskazane jest stosowanie ich w mieszankach z innymi ziołami o podobnym działaniu. Owoce kaliny mają również działanie moczopędne.

Herbatka z suszonych kwiatów poprawia trawienie oraz łagodzi bóle spowodowane skurczami jelit. Można ją stosować jako lekarstwo pomocnicze (łącząc z węglem aktywowanym) przy biegunce spowodowanej zatruciem.

Herbatkę przygotowuje się w następujący sposób: na 1 szklankę wrzącej wody bierzemy 1 łyżeczkę suszonych kwiatów, parzymy pod przykryciem przez 15-20 minut, następnie przecedzamy. Pić należy ją 2 razy dziennie po 1/3 szklanki.

Przy krwawieniach z nosa i żylakach odbytu, bolesnym miesiączkowaniu oraz przy krwawieniach z kobiecych narządów rodnych stosowany jest jako lek pomocniczy odwar z wysuszonej kory. Aby go przygotować na 1 szklankę wody bierzemy 1 łyżeczkę suszu doprowadzamy do zawrzenia i odstawiamy do naciągniącia na pół godziny. Odwar należy pić 3 razy dziennie po 1/3 szklanki.

Odwar i sok z owoców stosowane są jako środek zapobiegający krwawieniom z przewodu, pokarmowego przy uszkodzeniach błon śluzowych. Stosowane są też jako środki pomocnicze przy chorobie wrzodowej dwunastnicy i żołądka, przeziębieniach i żylakach odbytu.